Long story short: Parasta!
Sähköautoilu epäilyksistä huolimatta onnistuu talvella hyvin. Kyllä sähköauto kuluttaa enemmän virtaa kylmällä kelillä, mutta ero on kelistä ja auton lämmitysteknologiasta riippuen 5–35 % verrattuna kesäkeleihin. Listaan tähän alle hyviä ja huonoja puolia, joita sähköautoiluun talvella liittyy ja lopuksi kerron, miten homma käytännössä parhaiten toimii.
Aloitetaan huonoista puolista
Huonoimpia juttuja sähköautoilussa talvella on se, että sähkönkulutus kasvaa. Tämä johtuu siitä, että akkua ja ohjaamoa pitää lämmittää. Tämän ongelman minimoidakseen kannattaa valita sellainen sähköauto, jossa lämmityksen hoitaa ilmalämpöpumppu. Kyllä, kuulit oikein. Sama laite, joka kotonasi laskee lämmityskustannuksia, toimii myös autossa.
Ikävä homma lataamisessa talvella liittyy myös lämmitystarpeeseen. Kun kesällä pikalaturista saisit autoon virtaa vaikka 100 kW teholla, voi tuo tippua kolmasosaan talvella, sillä kun auton akusto on kylmä, ei sitä sovi liian suurella teholla ladata. Useimmissa sähköautoissa auto kuitenkin osaa esilämmittää akkua, kun navigoit pikalaturille. Tämä helpottaa asiaa huomattavasti.
Käytännössä talvisin kannattaa varautua jonkin verran lyhyempään toimintasäteeseen.
Entä hyvät puolet? Niitähän riittää!
Parhaimpana mainittakoon lämmitys. Sähköauton ohjaamo nimittäin lämpenee sekin päästöttä (Lukuunottamatta joitain Renault ja Nissan malleja, joissa on polttoainekäyttöinen lisälämmitin. -Kuinka kivikautista). Useimmissa sähkö ja hybridiautoissa, joissa on puhelinsovellus ja autossa oma internet, voit käynnistää tai ajastaa lämmityksen etänä. Joissain autoissa voit ajastaa lämmityksen vain auton sisältä, mutta onneksi nämä asiat kehittyvät.
Sähköllä auto lämpiää nopeasti, eikä tarvitse bensan käryssä odotella, jotta moottori ensin lämpiäisi.
Hyvänä puolena mainittakoon myös pito-ominaisuudet, jotka juontuvat sähkömoottorin erinomaisesta vääntömomentin säätökyvystä. Nopeasti säätyvä vääntömomentti auttaa luistonhallinnan kanssa ja auto lähtee esim. liukkaista liikennevaloista nopeammin liikkeelle. Myös akun tuoma matala ja keskeinen painopiste auttaa painon saamisessa vetäville pyörille ja täten vaikuttaa renkaiden pitoon positiivisesti.
Miten sähköautoilu toimii talvella käytännössä?
Kuvailen päivän kulun hyvine ja huonoine puolineen: Illalla, kun saavut kotiin, kytket auton latausasemaan ja ajastat latauksen olemaan valmis aamulla klo 0730, kun lähdet töihin. Auto lataa yön aikana halpaa sähköä ja aamulla kun istut autoon, se on juuri latautunut täyteen ja lämmittänyt samalla ohjaamonkin. Tuulilasista näet kirkkaasti läpi ja on mukava lähteä töihin.
Työpäivän auto seisoo kylmässä pihalla ja lunta sataa sen päälle. 15 min ennen töistä lähtöä laitat auton ilmastoinnin puhaltamaan lämmintä ja kun saavut autolle, on auto sisältä lämmin ja lasitkin sulaneet lumesta. -Onpa helppoa! Kylmän päivän jäljiltä akku on kuitenkin kylmä, eikä anna täyttä tehoa. Myöskään regenerointi eli moottorijarrutus ei toimi täydellä teholla. Muutama kilometri ajoa, akku lämpenee ja taas on kaikki tehot käytössä. Kaupan ja harrastusten kautta kotiin ja sama toistuu. Huomattavasti mukavampaa ja halvempaa, kuin polttomoottorilla!